Koor-Hei-Dag levert nieuwe inzichten op

Koor-Hei-Dag levert nieuwe inzichten op

‘Vaker optreden met liveband’

PowerPop heeft twee actieve jaren achter de rug, met een jubileumconcert en een nieuwe dirigent. Tijd om eens orde op zaken te stellen: waar staan we en waar willen we naartoe? Daarom hielden we zaterdag 8 februari een Koor-Hei-Dag, waarbij we onze visie en verwachtingen deelden. Onze dirigent gaf daarnaast een workshop met stemtechnieken en ritme-oefeningen. Kortom: een nuttige en heel gezellige dag!

Om half 10 ’s ochtends was het al gezellig druk in dorpshuis De Hoge Weye in Beekbergen. Na een bakje koffie ging het programma van start met groepstafelgesprekken. ‘Hoe lang zit je al bij het koor?’ en ‘wat vond je de leukste tijd?’. Dat waren een aantal luchtige vragen om de dag mee te beginnen. Leuk om uiteenlopende verhalen te horen. Sommigen van ons zingen al ruim twintig jaar mee, terwijl anderen juist met een heel frisse blik tegen het koor aankijken. Het volgende onderdeel was geïnspireerd op het tv-programma ‘Over de streep’. Wie het eens was met een bepaalde stelling, stapte letterlijk over de streep. Patronen van meningen werden op deze manier snel zichtbaar. Daar zaten best een aantal pittige stellingen tussen, zoals ‘Ik durf anderen aan te spreken op zijn/haar verantwoordelijkheden binnen het koor’. Gelukkig is de sfeer binnen ons koor heel goed, en dat zorgde ervoor dat iedereen heel eerlijk durfde te antwoorden. Er zaten ook een aantal toekomstgerichte thema’s tussen, zoals deelname aan een internationaal koorevenement en repeteren/optreden met een liveband. Vooral dat laatste punt kreeg veel bijval. We gaan dus zeker onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om vaker samen te werken met bijvoorbeeld pianisten, drummers en gitaristen. Deze opzet van ‘Over de streep’ gaf genoeg gespreksstof om opnieuw in kleine groepjes uiteen te gaan. De inzichten worden meegenomen naar de ledenvergadering in maart.

Na de lunch nam dirigent Rutger de leiding over. Hij doet wekelijks stem- en ritme-oefeningen met ons, maar deze middag kreeg hij ruim baan voor een uitgebreid programma. Sommige stemoefeningen leverden een bijzonder mooie klankkleur op. Andere werkten juist weer op de lachspieren. Wist je bijvoorbeeld dat gapen goed voor je stem schijnt te zijn? Na de ontspanning volgde de inspanning. Een soort ‘hoofd-schouders-knie-en-teen’-ritme werd gecombineerd met stampoefeningen. Daar moesten sommigen van ons wel heel diep bij nadenken, terwijl het natuurlijk de bedoeling is om je lijf als het ware ‘vanzelf’ te laten bewegen op het ritme… We sloten de middag af met een pianoversie van Bed of Roses, toch wel één van de ‘paradepaardjes’ uit ons repertoire. Gevolgd door een borrel met rijkelijk gevulde tafels. Dat smaakt naar meer, zo’n koordag!

 

 


© 2020 Powerpop, Apeldoorn. Alle rechten voorbehouden